Влиянието на спортното кино върху хората

Няма човек, който да не е гледал някакво видео, някакъв сериал или някакъв филм, който да е свързан със спорт. Може събитията да са фокусирани около някоя битка, около някое автомобилно състезание, лека атлетика, сърф, футбол и какво ли още не. Много често тези творения са свързани с биографиите и историите от живота на бележити спортисти и замесени в спорта. Или пък целят да запечатат дадено събитие, нещо странно и интересно, което се е случило. Често засягат някакви проблеми, през които се преминава.

Истината е, че много често се набляга повече на емоционалната част, отколкото на чисто техническото спортно постижение

Един много добър пример за това е “Cinderella Man”. Филм, който разглежда историята на известния боксьор Джеймс Джей Брадок. И то не толкова от гледна точка на бокса като спорт, а от гледната точка на неговия живот и по-точно на неравните обстоятелства, с които той се е борил.

Има много добър филм, който разглежда живота и кариерата на един от най-големите бейзболни герои – Лу Гериг, който трябва да прекрати преждевременно участието си в спорта на 37 години, заради фатална болест.

Има ли нужда да споменаваме Силвестър Сталоун и неговото легендарно представяне в ролята на Роки Балбоа. Това е може би най-успешният спортен филм в историята. Разглежда пътят му към световната титла по бокс в тежка категория, но наблягайки на премеждията. Slot V регистрация за моментално забавление.

“Ali” пък е биографията на боксовата легенда Мохамед Али. Виждаме целият му живот от най-ранните дни до неговата върхова точка, в която превзема целия свят и е цар на ринга. Подобни биографични ленти вкарват буря от емоции у зрителите и успяват да пленят средностатистическия зрител, не просто феновете на спорта.

От другата страна имаме спортни филми, които са базирани на измислени истории

В тях виждаме по-скоро елементи от тренировъчния период, повече технически сцени, възхода и падението на някой играч, отбор или първенство. Целта на тези филми е най-вече да мотивират и да вдъхновят масите. Не непременно да ги качат на влакчето на емоциите и чувствата, макар и да не е изключено. И се оказва, че немалко от тях са по-успешни от заглавията, които драматизират. Просто, защото са по-леки за гледане. Регистрирай се в SlotV, за да станеш част от играта.

Дори в Боливуд, втората най-голяма филмова индустрия, наблягат все повече на спорта. Там обаче целта е да се промотира дадено поведение у хората. Да се провокира участието им в различни дейности. В Индия има организационни комитети и бордове, които подкрепят създателите на филми да работят в тази посока.

И не на последно място имаме документалните филми, които се създават от спортни организации. Тяхната цел е да информират, образоват и подготвят публиката по различни въпроси. Много често се случва да се правят документални проекти за дадено събитие – преди или след него. Олимпийските игри са плод на много такива трудове. Световните първенства също. От Scatter.bg припомнят, че освен документални филми, за най-големите спортни събития се създават и песни, които да привлекат вниманието на още повече хора.

 

This will close in 20 seconds

Enable Notifications    OK No thanks