Четирите стъпки към пълно и бързо възстановяване след тежка физическа дейност

Да тренираш често и интензивно е ключът към красиво и здраво тяло. За да влезем в най-добра форма и да избегнем контузии, трябва да възстановяваме мускулите си добре. С правилни подход можем да ускорим този процес и да го направим по-ефективен. С Kladionica Olimp разглеждаме четири стъпки за постигането на това нещо.

Много течности за пълна хидратация

Хидратацията трябва да е на ниво преди, по време на и след физическата активност. Науката е категорична по този въпрос. Трябва да сме добре заредени с течности във всеки един момент. Дехидратацията води до мускулна умора, по-слабо представяне и други проблеми. Хидратацията позволява да регулираме температурата си по-добре. Разгледай Уинбет докато си пиеш протеиновия шейк.

Една от най-честите грешки е да се пие вода преди тренировката, а след това да не се. Други пият водата само като са жадни. По време на интензитета трябва да пием преди това. Можем да пием вода, нещо с електролити. Някои проучвания посочват, че шоколадовото мляко е идеално за след тренировка, защото има белтъци, въглехидрати, мазнини, вода и електролити. Водата обаче трябва винаги да се пие в достатъчни количества. Другото са детайли.

Сън. Сън. Сън.

Отново, не е тайна, че да се наспиш е важно за менталното и физическото здраве. Но за много хора тайна е, че сънят пряко влияе на мускулното възстановяване. И на представянето. Систематично ревю от 2018 година разглежда различни проучвания намира връзка между подобряването на съня и по-доброто възстановяване и представяне.

Трябва да имаме едни 7-8 часа сън всяка нощ, за да си спестим главоболия. Ако можем, няколко пъти през седмицата можем да си дремнем допълнително през следобеда. Например два часа след тренировка, 20 минутна дрямка. Хем ни възстановява, хем не пречи на съня след това.

Приемът на белтъчини

Най-важният нутриент за възстановяването. Подходът с добавянето му на прах към разни смутита и шейкове не е най-добрият. Наблягайте на яйца, кисело мляко, извара и чисто месо. Получава се много по-добре. Много важно е преди лягане да хапваме по нещо протеиново. Мускулите се възстановяват, растат, мускулната треска изчезва. Другите два много важни момента за прием на протеин са преди и след тренировка.

Почивката трябва да се планира

Най-добре е да имаме едни 48 часа между тренировките, ако те са много тежки и изстискващи. Това не е универсално правило, но е отправна точка, която да нагодим според нуждите си. Всяка тренировка трябва да се планира, така че да имаме нужното време за почивка, нужното време да се разтегнем добре. Разтягането се прави и в дните за възстановяване. Други неща, които можем да правим в почивен ден, без да се застояваме, са йога и Тай Чи. Почивай си с Winbet.

This will close in 20 seconds

Enable Notifications    OK No thanks