10. Причината шайбите за хокей в NHL да са замразени е невероятна

Много от нас обичат да гледат хокей и се вълнуват от зрелището, което виждат. Но знаете ли, че има нещо, което се прави на шайбите, което предпазва срещите от това да станат прекалено вълнуващи. Това разбираме от Scatter.

По принцип шайбата се прави от вулканизирана гума и от обикновена гума. Много отскачаща е, особено на стайна температура или на топло. Ето защо, Националната хокейна лига на САЩ замразява всички шайби. За да не са прекалено отскачащи. Държат се във фризер, на температура между -10 и -6.7 градуса.

За замразяването на шайбите отговаря домакинският отбор. Те трябва да се държат близо до зоната за дузпи, под постоянно наблюдение от официално лице или друг представител. Домакините подготвят 15 шайби, които непосредствено преди срещата се прехвърлят от фризера в специална кутия, която поддържа температурата. Самото пренасяне става в друга такава кутия. В началото на втората и третата част от срещата, още 15 шайби се прехвърлят там. Дръж всичко под контрол с правилните футболни прогнози.

Ситуацията е още по-специфична, когато шайбата е в игра. След като една шайба се използва за повече от две минути в игра, тя се подменя с нова замразена шайба, за да се гарантира консистентното провеждане на играта, без значение кога даден играч влиза в мача.

Подмяната се извършва от специален рефер, който прибира използваната шайба и предоставя нова замразена такава. Обикновено се случва преди началото на разиграване. Ако използвана шайба бъде върната във фризера до пързалката, тя не се използва отново до края на срещата. Връща се в оригиналния фризер след края на игровия период.

Шайбите се подменят и по време на паузите за реклама, по същия начин. Средно в една среща се използват около 25 до 30 шайби. Следващият път, когато гледате хокей, наблюдавайте внимателно и ще видите доста от смените.

Бонус интересен факт за шайбите:

Има един случай, в който се използва друга хокейна шайба в NHL. Тя се нарича Фокстрак шайба и за първи път вижда бял свят през сезон 1995/1996. Тя е разработена от телевизията Fox и нейното предназначение е да позволява на зрителите да виждат движението ѝ по-лесно. В центъра ѝ има батерия и малък компютър, има диоди, които излъчват инфрачервена светлина, която пулсира. Тези трептения след това се поемат от сензори около игрището. Открий прогнози за залози с точния анализ.

Друг компютър обработва данните от сензорите и през цялото време шайбата е оградена от син ореол на екраните на зрителите. Когато шайбата се движи със скорост от над 50 мили в час, зад нея остава червена след. Когато минава границата от 75 мили в час, следата става зелена. Всяка шайба има живот на батерията от около 10 минути и струвала около $400 долара. Краят на експеримента идва след сезон 1998/1999, когато Fox не подновява договора си с NHL.

This will close in 20 seconds

Enable Notifications    OK No thanks