Алгоритмите на Google и DeepMind могат да направят вятърната енергия по-ефективна

Вятърната енергия се смята за ненадеждна. За да добави известна предсказуемост към енергийния източник на бъдещето, Alphabet (компанията-майка на Google) копае в своето ноу-хау за машинно обучение.

Критиците на вятърната енергия отбелязват, че вятърните мелници могат да имат проблеми с ефективното функциониране, като по този начин принуждават конвенционалните резервни генератори да покриват пропуските. Използвайки ветроенергийния парк на базата на Оклахома, основан на Google, Великият западен вятърен проект , британската компания за изкуствено разузнаване DeepMind успя да изгради алгоритъм, който може надеждно да прогнозира производството на вятърна енергия 36 часа преди действителното производство.

„На базата на тези прогнози нашият модел препоръчва да се направят оптимални ангажименти за доставка на електроенергийната мрежа за цял ден предварително“, се казва в блога на DeepMind . „Това е важно, защото енергийните източници, които могат да бъдат планирани (т.е. могат да доставят определено количество електроенергия в определено време), често са по-ценни за мрежата.“

Въпреки че алгоритъмът не е финализиран, DeepMind казва, че вече е увеличил ефективността „с около 20%“. Докато азбуката не е изцяло посветена на зелената енергия, потенциалът за растеж е вълнуващ.

Вероятно вятърът никога няма да бъде напълно предвидим. Той се издига и пада с температурите, както и колебанията в системи с високо и ниско налягане. Но изграждането на интелигентни вятърни мелници би могло да позволи намаляване на разходите, което би направило вятърната енергия по-обещаващ източник на енергия в цялата страна.

 

Вашият коментар

This will close in 20 seconds

Enable Notifications    OK No thanks