Банковата карта остава в миналото! Ето как ще се разплащаме!

Съвсем скоро ще забравим за банковите карти и ще се разплащаме с очилата, часовника или пръстена си. Не, това не е научна фантастика, а самата реалност. На Световния мобилен конгрес в Барселона стана ясно, че това е реалността в близко бъдеще, пише technews.bg.

Оказва се, че чип може да се вгради във всеки предмет. Точно това дава възможност да се използва нещо друго, което носим ежедневно, и да оставим завинаги картата.

Отпаднаха плановете чипът да се вгради в гривна. То е равносилно на това да си носиш картата. Ако по принцип не носиш гривна, трябва да я слагаш, за да се разплащаш в ежедневието.

Възниква въпросът какво ще стане, ако загубя пръстена или очилата с вградения чип. Тъй като той се управлява от софтуер, може да бъде блокиран веднага. Механизмът е следния: с помощта на софтуер се активира устройството с чипа, вкарва се в системата на банката и чак тогава може да се плаща с него. Когато се случи нещо с предмета с чипа, софтуерът го блокира веднага.

Така в бъдеще ще можем да избираме каква джаджа да си вземем от банката, както сега си избираме визията на картата. Това няма да е много далеч и е въпрос на доуточняване и договаряне.

 

Вашият коментар

This will close in 20 seconds

Enable Notifications    OK No thanks