Електронна татуировка може да спаси живот

Тези дни стана известно, че вече е налична нова технология, разработена от екип от Тексаския университет в Остин. Тя има потенциала да открие опасни сърдечни заболявания, преди да нанесат своя удар, информират от otgovora.com.

„Е-татуировката“ се прикрепва към кожата и безжично чете биометрични данни, за да докладва за здравето на сърцето ви.

Новите технологии от Тексаския университет в Остин имат потенциала да спасяват живота на хиляди хора, които страдат от сърдечни заболявания всяка година. Инженерите, ръководени от Наншу Лу, ​​докторант, доцент по аерокосмическа, механична и биомедицинска техника, проектираха електронна татуировка, по-известна като „е-татуировка“.

Устройството е в състояние да следи сърдечното здраве с най-голяма точност, когато е поставено директно върху сърцето. И тъй като го носите за продължителен период от време, електронната татуировка осигурява по-точна картина на състоянието на сърцето Ви, отколкото традиционните електрокардиографски машини.

Друг плюс е, че няма кабели. Цялата система се наблюдава безжично чрез смартфон, така че всичко, което трябва да направите, е да поставите устройството на гърдите си и да го оставите да свърши своята работа.

Е-татуировката е изградена от термопластичен поливинилиден флуорид и графен, който е алотропен въглерод. Той е 100 пъти по-здрав от стоманата. Тъй като графенът е изключително тънък и гъвкав, той лесно се прикрепва към кожата ви, така че едва се усеща. Графенът също е проводящ и доста непропусклив за течности, което го прави идеален материал за този вид приложение.

В сравнение с традиционните ЕКГ машини, е-татуировките са много по-евтини за производство.

„Разходите за материали и изработка на нашите е-татуировки са по-ниски от най-съвременните системи за холтери и стетоскопи“, казва Лу.

Лу и екипът й все още работят по е-татуировката, но казва, че са на финалната права.

Въпреки че крайният продукт няма да бъде на пазара, докато не се проведат допълнителни тестове, Лу добавя, че екипът е „в дискусия с голяма фармацевтична компания да потвърди [е-татуировката] първо на нечовекоподобни примати и да се надяваме в крайна сметка върху човешки субекти. „

Вашият коментар

This will close in 20 seconds

Enable Notifications    OK No thanks