Как работят криптовалутите?

Криптовалутите използват децентрализирана технология, за да позволят на потребителите да правят сигурни плащания и да съхраняват пари, без да е необходимо да използват името им или да минават през банка. Те работят на разпределена публична счетоводна книга, наречена blockchain, която представлява запис на всички транзакции, актуализирани и държани от притежателите на валута.

Криптовалутата се създава чрез процес, наречен копаене, който включва използване на компютърна мощ за решаване на сложни математически проблеми, които генерират монети. Потребителите могат също така да купуват валутите от брокери, след това да ги съхраняват и изразходват чрез криптографски портфейли.

Криптовалутата и приложенията на blockchain технологии са съвсем нови от финансова гледна точка и трябва да се очаква по-голялмо приложение. Сделки, включително облигации, акции и други финансови активи, в крайна сметка могат да бъдат търгувани с помощта на технологията.

Кои са най-често използваните криптовалути?

Bitcoin:  Bitcoin е първата и най-често търгуваната криптовалута до момента. Валутата е разработена от Сатоши Накамото през 2009 г., загадъчна фигура, която е разработила своя блокчейн. Към май 2018 г. тя има пазарна капитализация от около 128 млрд. долара.

Ethereum:  Разработен през 2015 г., етерът е символът на валутата, използван в етерната блокчейн, втората най-популярна и ценна криптовалута. Етер има пазарна капитализация от около 56 млрд. долара към май 2018 г. Въпреки това, етерът е имал бурно развитие. След сериозен хак през 2016 г. той се раздели на две валути, докато стойността му на един етап достигна 1300 долара, но преди това се разби до 10 цента. Той се оказа изключително популярен като стартова площадка за други криптовалути през 2017 г., които използват кода на етерния блокчейн.

Ripple:  Ripple е друга разпределена система, основана през 2012 г. Ripple може да се използва за проследяване на повече видове транзакции, а не само за криптовалута. Компанията, която стои зад нея, работи с банки и финансови институции, включително Santander. Тя има пазарна капитализация от около 24 млрд. долара.

Litecoin:  Тази валута е най-сходна по форма с биткойн, но се движи по-бързо, за да разработи иновации, включително по-бързи плащания и процеси, за да позволи много повече транзакции. Общата стойност на целия Litecoin е около 6 млрд. долара.

 

Вашият коментар

This will close in 20 seconds

Enable Notifications    OK No thanks