Роботизирана ръка, вдъхновена от Междузвездни войни, дава на ампутирани усещане за допир

Mobius Bionics и Университетът в Юта са изградили революционна протеза, която връща усещането за допир на  ампутирани, споделят от Realniistorii.com.

Протезата е кръстена „LUKE“ с намигване към Люк Скайуокър от Междузвездни войни, който загуби ръката си при сражение с Дарт Вейдър.

Въпреки, че чувството за допир на потребителите е изкуствено, усещането е изцяло вдъхновено от механиката на човешкия мозък и електрическите сигнали, които изпраща, за да активира мускулите и сетивните нерви.

Помощта на ампутираните да си възвърнат чувството за допир отдавна е предизвикателство, дори когато технологията дава възможност за все по-напреднали разработки в областта на протезирането. Но сега това се променя благодарение на компанията за медицински изделия Mobius Bionics, която създаде прототип на ръката с възможност за връзка с нервите на ампутираната ръка.

И естествено можем да благодарим на Star Wars за иновацията.

Протезата връща функцията и усещането на своите потребители, като сигнализира на нервната система чрез периферна стимулация на нерва, процес, който използва имплант с размер на аспирин, за да достави сензорна информация и обратна връзка към LUKE.

Ето как работи: Нервите в близост до ампутираната зона на потребителя са свързани с електроди, които се подават в ръката му. Докато потребителят мисли за преместване на LUKE, мозъкът му изпраща електрически сигнали през електродите към LUKE, като му казва да се движи. Подобно е на начина, по който неампутираните движат ръцете и пръстите си, с изключение на това, че ампутираните, използващи LUKE, трябва съзнателно да мислят за преместване на протезата. Не ампутираните части на тялото не изискват толкова голяма мисъл за движението.

Естествено, има крива на обучение, но след като потребителят се приспособи към LUKE, той или тя възвръща сръчност, без да се налага да се фокусира върху действието на движение. За да създадат усещането за допир, загубено от ампутацията, изследователите вградиха сензори в LUKE, които симулират усещането и натиска на едно докосване.

LUKE е предварително програмиран с различни модели на захващане, които позволяват широк обхват на движение, един потребител вече е боравил с грозде, обелвал е банан и стискал ръката на жена си. Възможностите са значителни.

LUKE вече е достъпен за покупка в САЩ, но по закон можете да го закупите само от лицензиран медицински специалист или по поръчка на него.

 

Вашият коментар

This will close in 20 seconds

Enable Notifications    OK No thanks