Секретно оръжие се бори с плъховете

Плъховете са проблем за хората векове наред. Но учените сега предлагат това, за което казват, че е нова задача за проблема с градските плъхове : собственото обоняние на гризачите.

Учените разчитат на феромони на плъхове, изучавайки кои отблъскват плъховете и кои ги привличат.

Засега плъховете стоят далеч от мъжките аромати и предпочитат женските аромати. Това може да се използва срещу тях доста успешно.

От капаните за плъхове от Древен Египет до главоболието, което създават на съвременните нюйоркчани, плъховете са били досадни гризачи от самото начало. Но ново проучване от Fordham University, Columbia University и Arrow Exterminators Inc. разглежда по нов начин, по който гризачите могат да бъдат отблъснати или примамени: с феромони, открити в ароматите на други плъхове.

По-старите оценки предполагат, че плъховете струват на света около 300 милиарда долара годишно по различни причини като глоби и затваряне на бизнес, болести, пожари и повреда на превозни средства. През 2018 г. според New York Times в Ню Йорк са регистрирани общо 17 353 плъхове. Тази година тези бройки скочиха с 38 процента. Плъховете са безмилостни.

Разбира се, те са широко използвани в научните лаборатории по целия свят. Но има ключови, недостатъчно проучени разлики между лабораторни плъхове и градски плъхове, твърди новото проучване. Има редица причини за това разминаване, включително това, че хората не искат учени, които изучават плъховете в техните имоти, докато им се налага да живеят там. По принцип те просто искат плъховете да си отидат.

Затова, за да изучават градски плъхове, изследователите монтирали капан и имплантирали микрочипове в център за рециклиране на отпадъци в Бруклин. Те използвали радиочестотни сензори за идентификация, за да се уверят, че плъховете им не са изгубени в преместването на пренаселената градска зона.

Тези сензори станаха маяци за плъховете. Учените ги поставили на най-различни места, като вземат предвид перспективата на плъховете. Някои сензори били в защитени, безопасни места, с които плъховете били запознати, докато други сензори били поставени в по-рискови среди – места, където плъховете могат да станат плячка на едно или друго животно.

Всички сензори били напръскани с мъжки и женски феромони, които учените редовно прилагали. Плъховете имат далеч по-силно обоняние от хората. Отвъд нормалния набор от миризми, достъпни за човешката ноздра, един плъх може да открие химикали, показващи промяна в атмосферата или емоцията.

Вашият коментар

This will close in 20 seconds

Enable Notifications    OK No thanks