Слънчеви батерии за скрап от следващо поколение

Силицият играе важна роля във функционирането на слънчевите панели, а новите проучвания показват, че неговото изхвърляне и използване в литиеви батерии може да доведе до положителни резултати, споделят от 7kefa.com.

Слънчевата енергия е, разбира се, добра за екологията на планетата, но това не означава, че слънчевите клетки не се нуждаят от рециклиране. Някои компоненти на слънчевите панели са по-лесни за изхвърляне от други. Учени от Австралия измислиха как да използват един от най-важните и ценни компоненти: силициев полупроводник.

Слънчевата батерия може да издържи от 15 до 25 години. Според ново проучване повечето компоненти на слънчевите клетки – стъкло, метал, пластмаса, силиций не са толкова лесни за отстраняване и повторна употреба. Количеството силиций, използвано за всеки панел, е малко, но експертите прогнозират, че до 2050 г. ще произведем пет милиона тона отпадъци от слънчеви панели, така че е много важно да се намери правилната стратегия за рециклиране.

Тъй като материалът, отговорен за преобразуването на слънчевата енергия в електрони, силицият играе важна роля в слънчевия панел и неговото значение може да не свърши дотук. Учените по материали от университета Deakin в Австралия твърдят, че са намерили начин не само да го премахнат за повторна употреба, но и да демонстрират потенциала му като анод за високоенергийна батерия.

Различни изследователски групи по света работят върху възможността за извличане на елементи и части от стари фотоволтаични панели чрез разработване на процеси за рециклиране“, обяснява членът на екипа д-р Молесур Рахман. „Въпреки факта, че са събрани много елементи, не се извършват изследвания или промишлени работи за извличане на силиций от отпадъчните фотоклетки и превръщането му в наносилиций за последваща употреба в батерийната технология.“

Рахман и неговият колега по научните изследвания, професор Ин Чен, са измислили техника, която се възползва от електронното преместване на отработения силиций и му дава нов живот. Всъщност технологията на учените се върти около превръщането на силиция в наноразмерен материал за литиево-йонни батерии. Този процес изглежда придава на материала неправилна форма, но, както обяснява Рахман, той наистина дава резултат.

 

„Предполага се, че полученият наносилиций може да бъде разнороден по размер и форма поради морфологични и структурни дефекти, които възникват на различни етапи от неговото възстановяване“, казва той. „Този ​​тип наносилиций може да осигури допълнително предимство пред търговския наносилиций. Тъй като силициевите наночастици с нееднаква форма и размер означават повече свободно пространство вътре с допълнителна порьозност, за да се улесни транспортирането на електролит, това може да подобри използването на капацитета на батерията. “

 

Изследователите казват, че наноразмерният силиций е способен да съхранява 10 пъти повече енергия в приблизително същото пространство като обикновения силиций и на този етап теоретично е възможно това да увеличи ефективността на батерията. Предварителните им изследвания показват, че рециклираният силиций функционира точно като търговския силиций. Във всеки случай може да се превърне в нов източник на материал за производителите на батерии, който в момента струва около 30 000 долара за 1 кг.

„Това е светият граал на прекомерната обработка – да вземете продукт, който е бил безполезен, да го обработите и да получите още по-ценни суровини в процеса“

Вашият коментар

This will close in 20 seconds

Enable Notifications    OK No thanks