Спасяване на тропическите гори със стари мобилни телефони

Дъждовни гори имат едни от най-сложните звукови картини на планетата. В този плътен шум от насекоми, примати, птици и всичко останало, което се движи в гората, как можете да откриете звуците на незаконната сеч?

Старият мобилен телефон, на който сте се забавлявали преди и събира прах в момента в някое чекмедже, може да ви даде  отговора на този сложен въпрос, споделят от istinskiistorii .

И така, как точно може да се спаси тропическата гора със стари мобилни телефони?

След посещение на тропическите гори на Борнео, физикът и инженер Тофер Уайт беше поразен от звуците на гората. По-специално шумовете, които той не можеше да чуе.

Докато се разхождаха, Уайт и други се натъкнаха на незаконна сеч, видял паднало дърво, само на няколкостотин метра от станция за рейнджъри.

Този инцидент кара Уайт да мисли, че може би най-добрият начин да се спаси скъпоценната тропическа гора на Земята е да слуша внимателно за звучите на дърводобива и бракониерите. И нововъведението, което той предложи, е да се използват стари мобилни телефони, за да се направи това!

През 2012 г. Уайт основава Rainforest Connection, който според уебсайта на организацията, работи за „преобразуване на рециклирани мобилни телефони в автономни устройства за слушане, работещи на слънчева енергия, които могат да наблюдават и определят активността на резачка на голямо разстояние, осигурявайки първата в света аудио-базирана  система за откриване на бракониерска сеч, определяне на дейността на обезлесяването, както се случва и позволява намеса в реално време. ”Организацията е помогнала за спиране на незаконните сечи и бракониерски операции в Суматра и разширява дейността си до запаси от дъждовна гора в Африка и Бразилия. Уайт, който има бакалавърска степен по физика от Kenyon College, в момента работи в Бразилия, като помага на коренното население на Tembe в северния амазонски щат Пара да наблюдава своите земи, за да предотврати бракониерството и незаконната сеч и заселване.

Когато говорим за старите мобилни телефони, трябва да знаем, че те се рециклират. Разбира се, рециклирането на мобилни телефони е опция, но наистина ли това е дългосрочно решение?

Малката електроника, каквито са  мобилните телефони, е изключително голям принос за потока на отпадъци и емисиите на парникови газове, но все пак рядко чуваме за това как тези видове технологии стават по-устойчиви. Имаме по-екологично чисти продукти, по-ефективни автомобили, дори рециклирана тоалетна хартия, но толкова малко от времето ни се изразходва за размисъл за въздействието, което технологиите, които използваме всеки ден, имат върху планетата.

 

Вашият коментар

This will close in 20 seconds

Enable Notifications    OK No thanks