Спасяване на тропическите гори със стари мобилни телефони

Дъждовни гори имат едни от най-сложните звукови картини на планетата. В този плътен шум от насекоми, примати, птици и всичко останало, което се движи в гората, как можете да откриете звуците на незаконната сеч?

Старият мобилен телефон, на който сте се забавлявали преди и събира прах в момента в някое чекмедже, може да ви даде  отговора на този сложен въпрос, споделят от istinskiistorii .

И така, как точно може да се спаси тропическата гора със стари мобилни телефони?

След посещение на тропическите гори на Борнео, физикът и инженер Тофер Уайт беше поразен от звуците на гората. По-специално шумовете, които той не можеше да чуе.

Докато се разхождаха, Уайт и други се натъкнаха на незаконна сеч, видял паднало дърво, само на няколкостотин метра от станция за рейнджъри.

Този инцидент кара Уайт да мисли, че може би най-добрият начин да се спаси скъпоценната тропическа гора на Земята е да слуша внимателно за звучите на дърводобива и бракониерите. И нововъведението, което той предложи, е да се използват стари мобилни телефони, за да се направи това!

През 2012 г. Уайт основава Rainforest Connection, който според уебсайта на организацията, работи за „преобразуване на рециклирани мобилни телефони в автономни устройства за слушане, работещи на слънчева енергия, които могат да наблюдават и определят активността на резачка на голямо разстояние, осигурявайки първата в света аудио-базирана  система за откриване на бракониерска сеч, определяне на дейността на обезлесяването, както се случва и позволява намеса в реално време. ”Организацията е помогнала за спиране на незаконните сечи и бракониерски операции в Суматра и разширява дейността си до запаси от дъждовна гора в Африка и Бразилия. Уайт, който има бакалавърска степен по физика от Kenyon College, в момента работи в Бразилия, като помага на коренното население на Tembe в северния амазонски щат Пара да наблюдава своите земи, за да предотврати бракониерството и незаконната сеч и заселване.

Когато говорим за старите мобилни телефони, трябва да знаем, че те се рециклират. Разбира се, рециклирането на мобилни телефони е опция, но наистина ли това е дългосрочно решение?

Малката електроника, каквито са  мобилните телефони, е изключително голям принос за потока на отпадъци и емисиите на парникови газове, но все пак рядко чуваме за това как тези видове технологии стават по-устойчиви. Имаме по-екологично чисти продукти, по-ефективни автомобили, дори рециклирана тоалетна хартия, но толкова малко от времето ни се изразходва за размисъл за въздействието, което технологиите, които използваме всеки ден, имат върху планетата.

 

Вашият коментар