Телекомуникационните кабели могат да се превърнат в детектори на земетресения

Инсталирането на сеизмични сензори на океанското дъно не е лесна задача. Наскоро обаче учените успяха да открият сеизмична активност на морското дъно с помощта на оптичен телекомуникационен кабел, споделят от palladiumbg.

В проекта участваха изследователи от Калифорнийския университет в Бъркли, Национална лаборатория. Лорънс Бъркли, Изследователски институт за аквариуми в Монтерей Бей и Тексаския университет в Райс. За период от четири дни те използваха приблизително 20 км от 52-километровия кабел, положен през 2009 г. по дъното на залива Монтерей в Калифорния. Този кабел свързва „научния възел” на събирането на океанографски данни с лабораторията в Аквариума.

Оптичният кабел прогнозира земетресение

Използва се фотонно устройство за първо изпращане на къси импулси от лазерна светлина през кабела и след това откриване на обратното разсейване на тази светлина, което е причинено от напрежение в кабела, заради разтягане. Било е възможно измерването на това обратно разсейване веднъж на всеки 2 метра, ефективно превръщайки 20 километра кабел в 10 000 отделни сензора. Научният възел в края на кабела не участва в процеса, който е известен като разпределено акустично звучене.

По този начин учените успяват да открият земетресение с магнитуд 3,4, станало на 45 км близо до град Гилрой, Калифорния, плюс това, че точно откриват „стабилно състояние“ и бурни вълни на повърхността. В допълнение, технологията им позволява да показват зони на неизправности, които не са картографирани по-рано в системата от грешки в Сан Грегорио.

Сега се предполага, че техните резултати могат да бъдат приложени към вече изградена световна мрежа от подводни далекосъобщителни кабели, което значително ще увеличи количеството на сеизмичните данни. Те могат да бъдат събрани лесно и вероятно дори ще могат да предоставят по-ранни предупреждения за земетресения.

„Имаме огромни пропуски в знанията за процесите на дъното на океана и структурата на океанската кора, тъй като е трудно да се поставят инструменти като сеизмометри на дъното на морето“, казва професорът от Калифорнийския университет Майкъл Манга. „Това проучване показва перспективата за използване на съществуващи оптични кабели като сензорен масив.“

Вашият коментар

This will close in 20 seconds

Enable Notifications    OK No thanks