Този научен хак може да предотврати прегряването на вашия телефон

Изследователите от Станфорд са разработили ново решение, което би могло да предотврати прегряване на смартфоните.

Екипът използва графен и три други материала, за да създаде четирислоен изолатор с дебелина около 10 атома, съобщават от 7kefa.com.

Този метод може по-ефективно да изолира горещи точки на мобилен телефон, отколкото стъклен лист, който е около 100 пъти по-дебел.

Оставяли ли сте смартфона си в черната си кола, на черните си седалки за кола и вратите да са заключени в изключително горещ ден? Направихте ли това с телефона си, изложен на пряка слънчева светлина?

Направих това само преди няколко седмици и моя Galaxy Note 8 пусна съобщения за грешки, изключи приложения и ограничи почти всяка дейност.

Оказва се, че вътрешните компоненти са прегрели. За щастие, изследователите от Станфордския университет създават по-добра бариера за защита срещу прегряването на смартфоните.

В изследователска статия екипът казва, че тънки слоеве от определени материали, с дебелина само няколко атома, подредени заедно като листове хартия за принтер, могат адекватно да изолират най-топлите компоненти на устройството. За сравнение е необходим стъклен лист, който е 100 пъти по-дебел, за да работи по същия начин.

 

Учените откриха тези тънки материали преди около 15 години. Първият е графен, който е дебел само един слой въглеродни атоми. Изследователите също пробват с други материали, наподобяващи вид листа.

Изследователите от Станфорд пробваха с графенов слой и три други материала, които имат дебелина само три атома. Това добавя до четири слоя изолация само толкова дебела, колкото около 10 атома. Докато топлината преминава през всеки от тези слоеве, топлинната енергия се изчерпва.

Така че защо ни интересува? Тъй като по-тънките топлинни екрани вътре в електрониката ги правят по-компактни. Това означава, че можете да очаквате с нетърпение по-тънък и лек iPhone в бъдеще.

Засега обаче учените трябва да направят тези видове топлинни екрани практични, за да могат в крайна сметка масово да ги произвеждат.

Не забравяйте, че минаха три години от експлозията на Galaxy Note 7. Батерията вътре беше твърде голяма за корпуса, се казва в доклад на Samsung, което е причинило някои от телефоните да се прегряват и да избухнат.

 

Вашият коментар

This will close in 20 seconds

Enable Notifications    OK No thanks