Япония ще започне да „хаква“ електрониката на своите граждани

Правителството ще тества над 200 милиона устройства за уязвимост преди олимпийските игри през 2020 година.

Ако имате някакво умно устройство, като свързан термостат или Wi-Fi камера за сигурност, напълно възможно е да е уязвимо на хакерски атаки. Интернет устройствата обикновено  имат толкова лоша сигурност, че най-добре е, ако защитата на данните е вашата основна грижа, вместо да купувате най-евтините уреди, които можете да намерите. Но за хората в Япония, които така или иначе са си купили смарт устройства, правителството ще тества сигурността на тези устройства, като се опита да ги хакне.

От следващия месец служителите на Националния институт за информация и комуникационни технологии в Япония ще пътуват в страната, опитвайки се да получат достъп до най-уязвимата електроника на гражданите. Тези служители ще използват пароли по подразбиране и списъци с често използвани пароли, за да изследват около 200 милиона IoT устройства.

Проучването ще започне с най-често хакнатите устройства, които са рутери и уеб камери. Правителствените хакери ще се опитат да получат достъп до тези устройства както в домашните, така и в бизнес мрежите. Ако са успешни, ще уведомят потребителите и доставчиците на Интернет услуги за уязвимостта.

Тази инициатива вероятно е свързана с предстоящите олимпийски игри през 2020 г., които ще се проведат в Токио. Японското правителство прилага всички нови идеи за сигурност за предстоящите игри, включително широко разпространената технология за разпознаване на лица. Това е вероятно усилие на правителството да предотврати всякакви масови опити за хакерство по време на самите игри.

Ако не живеете в Япония, лошата новина е, че няма кой да тества дали домашните ви устройства са уязвими. Добрата новина е, че има лесно решение за потенциално хакване: просто не си купувайте нищо умно.

Вашият коментар

This will close in 20 seconds

Enable Notifications    OK No thanks