Microsoft подобрява защитата на OneDrive

Компанията рекламира нова OneDrive Personal Vault функция, която позволява на потребителите да защитават специални файлове и изисква двуфакторна сигурност, споделят от 7kefa.com.

Microsoft обяви промени в услугата за съхранение в OneDrive, която ще позволи на потребителите да защитят някои или дори всичките им съхранени в облака документи с допълнителен слой сигурност.

Новата функция – наречена OneDrive Personal Vault – беше презентирана като специален защитен дял на OneDrive, където потребителите могат да заключват „най-важните си файлове“. Те ще имат достъп до тази зона едва след втората стъпка от удостоверяване на самоличността – от пръстови отпечатъци или сканиране на лице до самостоятелно създаден ПИН, еднократен код, изпратен до смартфона на потребителя или използване на мобилното приложение Microsoft Authenticator. Идеята зад OneDrive Personal Vault е „в случай, че някой получи достъп до вашия акаунт или вашето устройство“, файловете в хранилището да останат неприкосновени.

Достъпът до хранилището също ще бъде временно, което означава, че се заключва дяла след определен от потребителя период на неактивност. Файловете, отворени от хранилището, също ще се затворят, когато времето изтече.

Както подсказва името на функцията, хранилището е само за OneDrive Personal, услугата за съхранение на потребителски клас, а не за OneDrive за бизнес, достъпна за търговските клиенти. Въпреки че OneDrive Personal е безплатна услуга – макар и с малко 5GB памет – много от тях идват от услугата за абонамент на Office 365. Там потребителите получават 1TB пространство на OneDrive.

На компютри с Windows 10 Персоналното хранилище се синхронизира с шифрована в BitLocker секция на локалното съхранение. Мислете за нея като за специално кодирана папка. Подобно на OneDrive for Business, OneDrive Personal криптира данни по време на транзит между компютъра и сървъра на Microsoft (и обратно), както и когато данните са „в покой“ (на сървъра на Microsoft).

Тъй като OneDrive Personal е свързан с Office 365 Home и Office 365 Personal и поради това, че плановете за абонамент, които са подходящи за потребителите, не са лицензирани за задачи, свързани с работата, поради чисто правно основание, хранилището не е подходящо за съхраняване на бизнес документи и файлове. Истината обаче е, че тези програми за отдаване под наем на офиси често се използват от много малки фирми и еднолични търговци.

В този контекст OneDrive Personal Vault ще бъде подходящо място за важни бизнес документи и данни, като списъци с контакти на клиенти и файлове с данни за счетоводен софтуер.

 

Вашият коментар

This will close in 20 seconds

Enable Notifications    OK No thanks